2017. január 2., hétfő

Mielőtt írni kezdesz…

Minden kórságot sokkal egyszerűbb és célravezetőbb megelőzni, mint utólag küszködni a baj elhárításával. Ugyanez elmondható a formázásról is. Ezért mielőtt bármelyik gondolatodat elkezdenéd virtuális formába önteni, érdemes elvégezned néhány egyszerű beállítást.

A kiadók nem szeretik a cikornyás szövegeket, mivel a legtöbb beállítás nem kompatibilis a saját szerkesztőprogramjaikkal. Ha nem akarsz rögtön többletmunkával bevágódni a tördelőknél, akkor a kevesebb, bizony több. Nyugodtan maradj a Word alapbeállításainál: normál A/4-es oldal, sorkizárt, 12p-es, fekete, Times New Roman betűtípus, általában egyszeres sorközzel. (Bevallom, én más betűtípust szeretek, de talán ez a legkönnyebben változtatható paraméter). A betűméret maradjon egységes, a fejezetek, címek előtt maximum egy üres sort használj. A címek lehetnek középre igazítva. Speciális formázás megengedett, ha kiemelésről van szó, de legfeljebb dőlt vagy félkövér betű. A margókat hagyd az alapbeállítás szerint, a behúzásokat a Bekezdés ablakban állítsd be (nem tabulátorral, nem szóközzel). 

Ami számomra laikusként zavaros volt, az a „mínuszok családja”. Ehhez gyűjtöttem némi magyarázatot a Wikipediáról:

1. A kötőjel (-) a magyar helyesírásban szavak, szórészek összetartozásának jelölésére szolgál; rendszerint az egybeírás alternatívájaként szolgál bizonyos speciális esetekben. Kötőjel használatos a szótagolásnál és a sor végi elválasztásnál is.

2. A nagykötőjel és a gondolatjel (jelük: –) a kötőjelnél nagyjából kétszer hosszabb, vízszintes vonal. A magyar helyesírásban mindkét kifejezés egyazon írásjelre utal; használattól függően hivatkozunk rá egyik vagy másik néven.

Gondolatjelről önálló mondatok (olykor mondatrészek) összekapcsolásakor beszélünk
– elkülönülő gondolatsorok elválasztására,
közbevetés jelölésére (például Az ablak – természetesen – nyitva volt),
emberek vagy közmondások idézésekor (például „Így jó lesz” – mondta),
párbeszédek egymást követő soraiban,
– lazábban kapcsolódó gondolatok elválasztásánál, a pontosvesszőhöz hasonló szerepben (például Ez jónak tűnik – szerintem elfogadhatjuk.).
A gondolatjelet mindig szóköz előzi meg (kivéve a párbeszédek sorainak elején), utána (esetleg vesszőt, pontosvesszőt vagy kettőspontot követően) újabb szóköz következik.

Nagykötőjelről szavak, szókapcsolatok (többnyire lazább, alkalmi) összefűzésekor beszélünk:
népek, nyelvek összekapcsolásakor (például angol–magyar szótár, Osztrák–Magyar Monarchia),
tulajdonnevek összekapcsolásakor (például Hadrovics–Gáldi-féle szótár [az utóbbi jel kötőjel]),
– teljes tulajdonnevek összekapcsolásakor kis spáciummal szedendő, hogy az egyes nevek elkülönüljenek (például: Filep László – Bereznai Gyula, Walter Gropius – Moholy-Nagy László)
– valamettől valameddig terjedő viszony jelölésére (például Budapest–Bécs-járat, 2004–2005. évi, Ménesi út 11–13.)
géptípusok számjelzése mellett (például Apollo–11).
A nagykötőjel előtt és után nem állhat szóköz. Kivétel ez alól csak az olyan, bonyolultabb esetekben fordul elő, amikor többtagú szókapcsolatokat köt össze egymással.

Formája, számítógépes megjelenítése
félkvirtmínusz, en dash: Egy en szélességű gondolatjel és nagykötőjel.
HTML-kódja – vagy –. A Windowsban az Alt+0150 kombinációval lehet előhívni; a Wordben pedig a bal Ctrl gombbal és a számbillentyűzeten lévő mínuszjellel is elérhető. Unicode-kódja U+2013.
Ha a nagykötőjel semmiképpen sem érhető el, két kötőjellel (--) szokták helyettesíteni.

Tehát a lényeg: párbeszédírás esetén - (kötőjel) helyett erre – (gondolatjel) van szükséged.

* * * 
Ha már beütött a baj – avagy kész az írásom…

Ebben az esetben a szerkesztés során sok többletmunka vár számodra (sajnos két első kéziratos regény után én is hasonló cipőben járok). Számításba kell venned, hogy a behúzásoknál, gondolatjeleknél mennyire hagyatkoztál a Word automatikus módosításaira. Esetleg a Keresés és csere ablak használatával helyre tudod hozni a túlzott kötőjel használatot. De 99%, hogy egyesével, manuálisan kell kijavítgatnod a hiányosságokat, így ne feledd: megelőzés mindenekelőtt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése