2017. január 16., hétfő

Monica Wood: Description


Cím: Elements of Fiction Writing – Description

Szerző: Monica Wood

Kiadó: Writer's Digest Books, 1999

ISBN: 0898799082, 9780898799088

Terjedelem: 171 oldal


Bevezetés
A Description & Setting keszekuszasága után rögtön belevágtam ebbe a szintén leírást elemző tankönyvbe, hátha többre megyek vele. Szerencsére kellemes csalódást okozott.

Biográfia
Monica Wood az Amerikai Egyesült Államok Maine államából származik. Tanácsadóként dolgozott, mielőtt teljes állású íróvá vált volna. 12 könyv szerzője, közöttük a legismertebbek: The One-in-a-Million Boy és Description (magyar fordítás egyik művéhez sem készült).

Tartalomjegyzék
1. fejezet – Részletek, részletek
2. fejezet – Mutatni és mondani
3. fejezet – Leírás és előrehaladás
4. fejezet – Leírás és párbeszéd
5. fejezet – Leírás és nézőpont
6. fejezet – Leírás és stílus
7. fejezet – Leírás és helyzet
8. fejezet – Speciális problémák a leírás során
9. fejezet – Tippek és trükkök

Ami tetszett
Pont azt adta meg, amit a Description & Settingből hiányoltam. A témákat egy rövid felvezetéssel nyitja, majd összehasonlító példákon keresztül mutatja be, hogyan csináld, és hogyan ne csináld a dolgokat. Nagyon szemléletes és közérthető, sok tévhitet eloszlat, továbbá felhívja a figyelmet a kezdők gyakori hibáira. Emiatt a témafeldolgozást szintén sokkal logikusabbnak és részletesebbnek találtam, mint a másik műben.

Ami nem tetszett
Mivel a magyarázatok az adott példákra épülnek, nehéz kihúzni a szövegből a lényeget későbbi okulásra. Igaz, minden fejezet végén van egy kis összefoglaló, amivel ezt némiképp kompenzálja.

Kedvenc idézet
As you can see by the number of examples here, stylistic harmony rarely happens by accident. You have to play with different kinds of description, over a great number of drafts, before you discover the right notes. This is not a matter of "hitting" the right style, like turning a roulette wheel and hoping for a black seven. Style develops, little by little, as you work a story through its paces. So, don't be in too much of a hurry. Your goal, after all, is not to make the writing effortless, but to make it seem effortless. That marvelous fraud is achieved only one way—through relentless hard work. 

/Amint láthatod a temérdek bemutatott példából, a stilisztikai összhangot nem a véletlen szüli. Rengeteg kéziraton keresztül kell kísérletezned a különféle leírási módokat, mire megtalálod a megfelelő kifejezéseket. Ez nem olyan, mint a roulette, hogy vakon próbálkozunk, hátha ráhibázunk a fekete hetesre. A stílus lépéről lépésre alakul ki, ahogy a saját tempójában halad a történet. Tehát semmi szükség a sietségre. A célod elvégre nem az, hogy az írás könnyű legyen, hanem hogy a könnyedség látszatát keltsd vele. Ez a bámulatos csalás csak egyetlen módon érhető el – fáradhatatlan munka révén./

Összegzés
Aki szeretne elmerülni a leírás fortélyaiban, annak melegen ajánlom ezt a könyvet.

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése