2016. december 29., csütörtök

Egri Lajos: A drámaírás művészete


Cím: A drámaírás művészete

Eredeti cím: The Art of Dramatic Writing

Szerző: Egri Lajos

Eredeti kiadó: Simon and Schuster, 1946

Magyar kiadó: Műegyetemi, Budapest, 2008

Fordította: Köbli Norbert

ISBN: 9789630658263

Terjedelem: 354 oldal


Bevezetés
A dráma műfaja kimondottan messze áll tőlem, de ez az írás – már csak azért is mert magyar szerző tollából fakad - felkeltette az érdeklődésemet.

Biográfia
Egri Lajos Egerben született, 1908-ban költözött az Egyesült Államokba. Az 1930-as évek közepén megalapította az Egri-féle íróiskolát. Legismertebb írása, A drámaírás művészete 1946-ban jelent meg, a magyar fordítás 2008-ban készült el. Az egyik legjobb színműírással foglalkozó könyvnek tartják, tanait pedig átvették a novella-, regény- és forgatókönyvírás elméletével foglalkozó írások is.

Tartalomjegyzék
1. fejezet – Premissza
2. fejezet – Karakter
3. fejezet – Konfliktus
4. fejezet – Általános

Ami tetszett
Egyszerű, lényegre törő, tanulságos. Játszi könnyedséggel hámozza le a dráma – és bármely írásmű – vaskos mázát, hogy megmutassa a mélyben megbúvó magot, ami az egész történet szívét és hajtóerejét adja. Érveit valódi, hallgatóival lezajlott vitákkal védi meg, magyarázatait pedig tudományos, mégis festői természeti hasonlatokkal szemlélteti.

Ami nem tetszett
Nem volt ilyen.

Kedvenc idézet
K: Mi van azokkal, akik írni, játszani, énekelni, festeni akarnak? Szeszélynek neveznéd az önkifejezési vágyukat?
V: 99%-nál szeszélyről lehet szó.
K: Miért pont 99%?
V: Mert 99%-uk általában feladja, mielőtt esélye lenne, hogy bármit is elérjen. Nincs bennük kitartás, sem állóképesség, sem testi-lelki erő. Még ha testileg-lelkileg erősek is, nem elég erős bennük az alkotás vágya.

Összegzés
Műfajtól függetlenül, minden írói ambíciókkal megáldott embernek kötelező olvasmánnyá tenném. Mindig azon az állásponton voltam, hogy egy történetben a karakter a legfontosabb elem, és ebben a műben egyértelmű megerősítésre találtam. Aki nem hiszi, bátran szálljon vitába Egri Lajossal; olvasás közben meg fogja kapni tézisére a velős válaszokat.

Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése