2017. január 10., kedd

Ron Rozelle: Description & Setting


Cím: Description & Setting: Techniques and Exercises for Crafting a Believable World of People, Places, and Events (Write Great Fiction)

Szerző: Ron Rozelle

Kiadó: Writer's Digest Books, 2005

ISBN: 1582976821, 9781582976822

Terjedelem: 224 oldal


Bevezetés
Nem vagyok egy szószátyár ember sem írásban, sem beszédben. Stílusban is sokkal közelebb áll hozzám Hemingway letisztult minimalizmusa, mint Tolkien végeláthatatlan leírásai. A fantasy zsáner űzőjeként azonban beláttam, hogy ezen a területen igenis fejlődnöm kell. Emiatt nagy elvárásokkal és ambíciókkal vágtam neki a könyvnek.

Biográfia
Ron Rozelle 1952-ben született az Amerikai Egyesült Államokban. Kreatív írást oktat és az Image Magazine szerkesztője. Kilenc könyv szerzője, közöttük a legismertebbek: Into That Good Night; The Windows of Heaven; Warden és Description & Setting (magyar fordítás egyik művéhez sem készült).

Tartalomjegyzék
1. fejezet – A leírás és helyzet fontossága
2. fejezet – Tanuljunk meg figyelni a részletekre
3. fejezet – Használj ki minden eszközt, ami a tarsolyodban van
4. fejezet – Mutatni, mondani és a kettő kombinációja
5. fejezet – Érzékszervi leírás
6. fejezet – Karakterek leírása
7. fejezet – Idő és hely
8. fejezet – Leírás és helyzet speciális műfajokban
9. fejezet – A leírás és helyzet szerepe a történetvezetésben
10. fejezet – Valóra váltani a varázslatot
11. fejezet – Túl kevés, túl sok
12. fejezet – Leírás és helyzet az írási folyamatban
Függelék – Lépésről lépésre. Gyors és könnyű hivatkozás a bemutatott anyaghoz

Ami nem tetszett
Számomra nagyon terjengős (akárcsak a címe), egy mutatósan megkomponált semmiről sem szóló történetre emlékeztet. A témafeldolgozások mindig valami megfoghatatlan általánossággal kezdődnek, majd a szellős nagytotálból rögtön szuper plánba ugrik a fókusz, ahol néhány konkrét példán keresztül láthatjuk, hogyan csinálják a profik. Nagyon hiányoltam a két véglet közötti átmenetet, ahol részletesebben be lehetett volna mutatni a mikénteket is.

Ami tetszett
Annak ellenére, hogy nagyon híg a tartalom, bemutat néhány praktikus stratégiát az ötleteléshez, tervezéshez. Továbbá minden témakör végén találhatóak gyakorló feladatok. 

Kedvenc idézet
Face it, your title is an extremly important bit of business. It is the moniker by which everyone will refer to this thing that you sweated and strained over so long; it is the flag that will fly over your book or story for as long as people read it and refer to it. So choose wisely.

/Fogadd el, a cím esszenciális része a könyvednek. Ez a művésznév, ami alapján mindenki utalni fog arra a dologra, amivel te hosszú ideig vért izzadva dolgoztál; ez a zászló, ami a könyved vagy történeted felett fog lobogni, míg az emberek olvassák, és beszélnek róla. Ezért dönts bölcsen./

Összegzés
Ezt volt az első kötet, amit a Write Great Fiction sorozatból olvastam, de egyelőre nem vagyok lenyűgözve tőle. Leírás témában inkább Monica Wood - Description című alkotását tudnám ajánlani.

Értékelés: 3/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése