2017. június 14., szerda

Writer's Digest Books: Crafting Novels & Short Stories

Cím: Crafting Novels & Short Stories: The Complete Guide to Writing Great Fiction

Szerző: A Writer's Digest Books munkatársai

Kiadó: Writer's Digest Books, 2012

ISBN: 1599635712, 9781599635712

Terjedelem: 355 oldal


Bevezetés
A Crafting Novels & Short Stories egy igazi csalamádé. 39 különböző író és szerkesztő stílusát, filozófiáját ismerhetjük meg benne.

Tartalomjegyzék
1. Rész – Karakterek
2. Rész – Történet és konfliktus
3. Rész – Nézőpont
4. Rész – Helyzet és háttértörténet
5. Rész – Párbeszéd
6. Rész – Leírás és szóválasztás
7. Rész – Szerkesztés

Ami tetszett
Erőssége és gyengesége egyaránt abban áll, hogy minden fejezetet más író képvisel. Volt téma, amit elejétől a végéig hasznosnak találtam, volt, amiben egyetlen használható gondolat sem akadt számomra.

Ami nem tetszett
Összefüggéstelen, hiányosan kidolgozott tematika. Minden fejezetben kb 4 oldal áll az író rendelkezésére, hogy kifejtse a témáját és stratégiáit, de mire igazán belemelegedhetne, már át is kell adni a szót másoknak. (Aki egy teljesen más dologról kezd el beszélni.)
Szintén hátrány, hogy akiknek már olvastam a munkáit, semmi újat nem mutattak.

Kedvenc idézet
Think of a caterpillar entering a cocoon. Once he does so, one of two things will happen: He will either transform into a butterfly, or he will die. But no matter what else happens, he will never climb out of the cocoon as a caterpillar.
So it is with your protagonist.

 
/Gondolj egy hernyóra, ami begubózik. Miután ezt megteszi, két sors vár rá: átalakul pillangóvá, vagy elpusztul. Bármi történjék, sosem fog kibújni belőle hernyóként.
Ugyanez igaz a protagonistára./

Összegzés
Azoknak ajánlanám, akik még csak tapogatóznak az írástechnika mezején. Az olvasó rengeteg szakmabeli hangját megismerheti, és a szimpatikus nevek írásait már célirányosan fel tudja kutatni. Önálló tankönyvként azonban nem állja meg a helyét.

Értékelés: 5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése