2017. május 30., kedd

Szóismétlés

Az egyik legalattomosabb hiba a szövegben a szóismétlés. Az író gyakran észre sem veszi, hogy tudatalattija többször preferált egy adott kifejezést a kelleténél, míg az olvasónak reflektorként világít a szemébe a zavaró jelenség. Érdemes hát elkerülni.

Mi számít soknak? 
Egyazon mondatban ugyanazt a szót többször használni (ha nem szándékos költői képként alkalmazod) mindenképp javítandó. Oldalankét pedig maximum 8-10x szerepeljen egy adott kifejezés. Számomra kizárólag az "és" képez ez alól kivételt.
Hogyan szűrhetjük ki?
A kész kéziratot legkönnyebben a Word segítségével pásztázhatod át. A Ctrl+F betűparancs vagy a Keresés ikon segítségével tudod megnyitni a bal oldalon megjelenő Navigálás oszlopot. Ezután beírod a keresendő szót:
Pl. szóközDEszóköz
A szóközöket azért érdemes hozzátenni, mert az olyan rövid szavak, mint az "de" önállóként jelennek meg.

Itt egy lista a teljesség igénye nélkül, hogy én miket szoktam ellenőrizni:
alig, azonban, aztán, csak, csupán, de, egy, figyel, hirtelen, hogy, így, is, lát, majd, már, még, miközben, mindenesetre, mindig, nagyon, nem, némi, néz, pedig, pillanat, pillant, túl, valami, van/volt, viszont

Hogyan javítsuk ki?
1. Töröld ki. Szükség van egyáltalán a szóra, vagy nélküle is értelmes a mondatod? Erre leginkább az "egy" és "hogy" esetében találhatsz példát.

2. Színesítsd a palettát szinonimákkal. Olvasással, tanulással bővítsd a szókincsedet, vagy vész esetén használj szinonima szótárt. Itt azonban figyelemmel kell lenned arra, hogy a nem teljesen azonos jelentésű szavak eltorzíthatják az eredeti mondanivalódat.

3. Használj erősebb kifejezéseket. Főleg a "nagyon" és a "van/volt" jó indikátora ennek a problémának. A nagyon szép helyett inkább írj gyönyörűt, az álmos volt helyett pedig írd, hogy elbóbiskolt.

4. Válassz új perspektívát. Lehet, hogy a javítást nem úszód meg egy szócserével, hanem az egész mondatot/bekezdést át kell fogalmaznod. Ilyenkor érdemes teljesen elengedned az eredeti mondatot, és csak a jelentéshez szükséges kulcsszavakat átemelned.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése