2017. június 29., csütörtök

Nancy Kress: Characters, Emotion & Viewpoint

Cím: Characters, Emotion & Viewpoint: Techniques and Exercises for Crafting Dynamic Characters and Effective Viewpoints

Szerző: Nancy Kress

Kiadó: Writer's Digest Books, 2005

ISBN: 1582976813, 9781582976815

Terjedelem: 240 oldal


Bevezetés
A Characters, Emotion & Viewpoint nem kecsegtet meglepetésekkel. Pont azt adja, ami a címben meg van határozva, se többet, se kevesebbet.

Bibliográfia
Nancy Kress 1948-ban született az Amerika Egyesült Államokban. Science fiction íróként szerzett hírnevet. 27 regény, 3 írástechnikai könyv és száznál több novella szerzője. Leghíresebb művei: Beggars in Spain; After the Fall, Before the Fall, During the Fall; Characters, Emotion & Viewpoint; Beginnings, Middles and Ends; továbbá a magyar fordításban is elérhető Váltóláz és Eskük és csodák.

Tartalomjegyzék
1. fejezet – Karaktertípusok – A szereplőgárda felállítása
2. fejezet – Karakterek bemutatása – Az első benyomás számít
3. fejezet – Az igazi én – Kicsoda is valójában?
4. fejezet – A túlkomplikált karakter – Egy katasztrófa vagyok!
5. fejezet – Változás a karakterben – Ha tudtam volna akkor
6. fejezet – Protagonista a zsánerirodalomban – Szeretőtől az űrhajó kapitányig
7. fejezet – Vicces karakterek – A kocka el van vetve
8. fejezet – Beszélgetés az érzelmekről – Párbeszéd és gondolatok
9. fejezet – Érzelmek sugallása – Metafora, szimbólum és érzékszervek
10. fejezet – Speciális érzelmek – Szerelem, harc és halál
11. fejezet – Frusztráció – A történetírás leghasznosabb érzelme
12. fejezet – Nézőpont – Kinek az érzelmeit osszuk meg?
13. fejezet – Első személy – A saját szememmel láttam
14. fejezet – Harmadik személy – Látja Dicket futni
15. fejezet – Mindenható nézőpont – Istent játszani
16. fejezet – Mindent összerakni – A negyedik személyiség

Ami nem tetszett
Számomra elég jellegtelen volt a stílus. Az írónő kedvesen végigvezet minket a témákon, de nem találkoztam olyan emlékezetes gondolatokkal, amire felkaptam volna a fejem (idézetnek valót is alig találtam). Igazából sok bemutatott problémakör józan paraszti ésszel és egy kis odafigyeléssel könyv nélkül is kiküszöbölhető.

Ami tetszett
A címadó karakterek, érzelmek, és nézőpontok hármasát részletesen kivesézi. Nem hagy megválaszolatlan kérdéseket az olvasóban, és külön felhívja a figyelmet, hogy egy-egy témakör esetében mire kell odafigyelni. A fejezetek végén pedig gyakorlófeladatokon keresztül lehet kipróbálni a tanultakat.

Kedvenc idézet
Many books that sell well are not, according to many critics, particularly well written. But—and this is an enormous caveat—they have something else that makes people eager to read them. That something may be an exciting story, sympathetic characters, breakneck pace, or fantasy-fulfilling situations.
If any—or all of these—capture public interest in your book, the truth is that it doesn't matter if your prose is rough. This may be a disheartening truth, but truth it is. Grace Metalious, author of Peyton Place, put it with disarming bluntness: "I may be a bad writer, but a hell of a lot of people have bad taste."

/Sok népszerű könyv, legalábbis a kritikusok szerint, nincs különösebben jól megírva. De – és itt van a lényeg – van bennük valami, amivel bevonzzák az olvasót. Ez a valami lehet egy izgalmas sztori, szimpatikus szereplők, nyaktörő fordulatok vagy képzeletet túlszárnyaló helyzetek.
Ha bármely – vagy az összes ezek közül – felkelti az érdeklődést a könyved iránt, akkor nem számít, ha a prózád nyers. Lehet, hogy ez az igazság elszomorító, de így van. Grace Metalious, a Peyton Place szerzője fogalmazta meg ezt a maga szókimondó stílusával: "Lehet, hogy rossz író vagyok, de a fenébe is, egy rakás embernek rossz az ízlése."/

Összegzés
Azoknak ajánlanám, akik kifejezetten a karakteralkotás, az érzelmek kezelése vagy a nézőpontválasztás problémáival küzdenek. Mivel a könyv mindenre kiterjed a három témakörön belül, az ember biztosan rátalál a saját hiányosságaira, és tudja korrigálni a hibát. 

Értékelés: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése