2017. április 4., kedd

Don Richard Riso - Russ Hudson: Az Enneagram Bölcsessége

Cím: Az Enneagram Bölcsessége: Útmutató a kilenc személyiségtípus lelki és szellemi fejlődéséhez

Eredeti cím: The Wisdom of the Enneagram: The Complete Guide to Psychological and Spiritual Growth for the Nine Personality Types

Szerző: Don Richard Riso, Russ Hudson

Eredeti kiadó: Bantam Books, 1999

Magyar kiadó: Park, Budapest, 2004

Fordította: Sóskuthy György

ISBN: 9635307039

Terjedelem: 480 oldal


Bevezetés
Az Enneagram Bölcsessége, ahogy a cím is sejteti, segít elmerülni az irányzat mélyebb mondanivalójában és filozófiájában.

Biográfia
Don Richard Riso az enneagram egyik legismertebb írója. A téma lelkes oktatójaként tevékenykedett, könyvei világszerte több fordításban megjelentek. Legismertebb művei: Személyiségtípusok - Önismeret mindenkinek az enneagram segítségével, Understanding the Enneagram, Enneagram Transformations, Discovering Your Personality Type, Az Enneagram Bölcsessége.
Russ Hudson az enneagram kiemelkedő fejlesztője és kutatója. Don Riso társszerzőjeként vett részt a fent említett művek elkészítésében, kiadásában.

Tartalomjegyzék
I. rész – Utazás önmagunkba
Személyiségtípusunk azonosítása
Ősi gyökerek, modern eredmények
A lényeg és a személyiség
A tudatosság művelése
Az emberi psziché hármas tagozódása
Dinamika és változatok
II. rész – A kilenc személyiségtípus
Egyes típus: a Reformer
Kettes típus: a Segítő
Hármas típus: az Eredményes
Négyes típus: az Individualista
Ötös típus: a Vizsgálódó
Hatos típus: a Lojális
Hetes típus: a Rajongó
Nyolcas típus: a Kihívó
Kilences típus: a Béketeremtő
III. rész – Az átalakulás eszközei
Az enneagram és a spirituális gyakorlatok
A spirituális utazás – az örök most

Ami tetszett
Terjedelme révén lehetősége van bemutatni az enneagram szemléletét, a hidat a pszichológia és a spiritualitás között. Ismerteti az irányzat eredetét, szimbolikáját, a különféle változatokat. Részletesen elemzi a kilenc személyiségtípus minden adottságát és buktatóit, továbbá kategóriánként önfejlesztési tanácsokat ad. Mindezt végtelenül barátságos, segítőkész hangon teszi.

Ami nem tetszett
A II. rész fejezetei kissé terjengősek, az I. részben sokkal lényegre törőbben van meg fogalmazva a kilenc személyiségtípus esszenciája. A hossz miatt pedig valószínűleg mindenki csak a saját típusán fogja átrágni magát.

Kedvenc idézet
„Amint arra a különböző korok spirituális tanítói oly gyakran rámutattak, mintha álomba merültünk volna, nem látjuk önmagunkat, saját életünket. A nap java részében úgy járunk-kelünk, hogy teljesen lefoglalnak bennünket gondolataink, aggodalmaink, szorongásaink és fantáziaképeink. Csak ritkán vagyunk jelen a valódi önmagunk és közvetlen élményeink számára. Ahogy azonban dolgozni kezdünk önmagunk átalakításán, lassan rájövünk, hogy figyelmünket mindeddig a rögeszméink és személyiségvonásaink tartották fogva, és valójában alvajáróként töltjük életünk java részét.”

Összegzés
Akit komolyan érdekel az ennegaram rendszere – aminek univerzalitását talán leginkább az bizonyítja, hogy az ember nemi, etnikai, vallási, politikai hovatartozásával egyáltalán nem ütközik –, mindenképp ezt a könyvet ajánlanám. A terjedelem ne ijesszen meg senkit, könnyen emészthető a tartalom, és az önfejlesztéshez egyébként is türelem és idő kell.

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése