2017. április 11., kedd

James Scott Bell: Write Your Novel from the Middle

Cím: Write Your Novel from the Middle: A New Approach for Plotters, Pantsers and Everyone in Between

Szerző: James Scott Bell

Kiadó: Compendium Press, 2014

ISBN: 0910355118, 9780910355117

Terjedelem: 92 oldal


Bevezetés
A legtöbb írástechnikai anyag a figyelemkeltő kezdésre és a kielégítő befejezésre fekteti a hangsúlyt. Habár mindkettő elengedhetetlenül fontos része egy regény szerkezetének, a közöttük levő legvaskosabb elemről igencsak kevés konkrétumot mondanak. A Write your novel from the middle ezt a hiányosságot igyekszik kiküszöbölni.

Biográfia
James Scott Bell 1954-ben született az Amerikai Egyesült Államokban. Bestseller és díjnyertes thriller író, továbbá az államok egyik legjobb írásoktatója. A Writer’s Digest magazin fikciós rovatvezetőjeként öt népszerű írástechnikai könyvet adott ki, melyek a Plot & StructureRevision & Self-EditingThe Art of War for WritersConflict & Suspense és Just Write címet viselik. Thriller könyvei közül a leghíresebbek: Final WitnessRomeo’s RulesDon’t Leave MeBlind JusticeDeceived (magyar fordítás egyik művéhez sem készült).

Tartalomjegyzék
1. fejezet – Az álmodozó, a tervező és az összekötő
2. fejezet – Eleje, vége vagy közepe?
3. fejezet – A tét legyen élet és halál
4. fejezet – A két pillér
5. fejezet – Varázslatos középpont
6. fejezet – Kezdés előtt
7. fejezet – Átalakítás
8. fejezet – A közepéről írni
9. fejezet – Néhány írói tipp

Ami tetszett
James Scott Bell igencsak érdekes felfedezést tesz. Miután belenéz kedvenc könyveinek és filmjeinek mértani közepébe, felfedezi, hogy a középpont nem egy jelenet, hanem egy momentum, amit a "Tükörbe nézés pillanata"-ként nevez el. Ez az a sorsfordító esemény, amikor a főszereplő mélyen magába tekint, és meghozza a döntést, ami elvezet a végkimenetelhez. Ebben a momentumban rejlik, hogy miről is szól valójában a regény.

Ami nem tetszett
A könyv második felét kitöltő tanácsok elég csapongóak, és hasznos tartalmukat illetően inkább csak ballasztnak elegek.

Kedvenc idézet
The Three Act structure, supported by the two strong pillars, will never let you down. It will guarantee that the platform of your story is strong. And it will free you to be as creative as you like with characters, voice and scenes without fear of falling off a rope bridge into the Valley of Unread Novels.

/A három felvonásos struktúra megtoldva két erős pillérrel, sosem fog cserbenhagyni. Garantálja, hogy a történeted erős alapokon mozogjon.  Ennek köszönhetően kétségek nélkül engedheted szabadjára a kreativitásodat a karakterek, a hangnem és a jelenetek megalkotása során, és nem kell attól félned, hogy az ingatag kötélhídról az Olvasatlan Regények Völgyébe zuhansz./

Összegzés
A rövidség ellenére teljes értékű műről van szó, ami pont annyit nyújt, amennyi szükséges egy történet struktúrájának és legbelsőbb magvának megértéséhez.

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése