2017. április 18., kedd

James Scott Bell: Super Structure

Cím: Super Structure: The Key to Unleashing the Power of Story

Szerző: James Scott Bell

Kiadó: Compendium Press, 2015

ISBN: 9780910355193

Terjedelem: 120 oldal


Bevezetés
James Scott Bell ebben a könyvében a Write Your Novel from the Middle írásában felvillantott szuper szerkezetét fejti ki részletesebben.

Biográfia
James Scott Bell 1954-ben született az Amerikai Egyesült Államokban. Bestseller és díjnyertes thriller író, továbbá az államok egyik legjobb írásoktatója. A Writer’s Digest magazin fikciós rovatvezetőjeként öt népszerű írástechnikai könyvet adott ki, melyek a Plot & StructureRevision & Self-EditingThe Art of War for WritersConflict & Suspense és Just Write címet viselik. Thriller könyvei közül a leghíresebbek: Final WitnessRomeo’s RulesDon’t Leave MeBlind JusticeDeceived (magyar fordítás egyik művéhez sem készült).

Tartalomjegyzék
Első rész – A szerkezet szeretete
Tisztázzunk néhány félreértést
Tervezés és álmodozás
Hogyan használjuk a szuper szerkezetet
Kreativitás miközben írsz
A jelenetek szerkezete
Érzelmi szerkezet
Második rész – A 14 jelzőtábla
1. Zavar a békében
2. Törődés csomag
3. Az átalakulás megtagadása
4. A baj előszele
5. Kapu, ahonnan nincs visszaút #1
6. Lábszáron rúgás
7. A tükörbenézés pillanata
8. Adj csontot a kutyának
9. Kapu, ahonnan nincs visszaút #2
10. Felsorakoznak az erők
11. Kihunynak a fények
12. Q faktor
13. Végső csata
14. Az átalakulás

Ami tetszett
Felsorakoztatja azokat a mérföldköveket, amik a gerincét képezik egy történet szerkezetének. Konkrét példákon keresztül bemutatja, hogy a klasszikusokban melyek voltak ezek a pontok, hogyan fokozzák a konfliktust, és mélyítik el az érzelmi kötődést az olvasóval. Végül tanácsot ad, hogyan lehet beépíteni ezeket a fogásokat a saját írásainkba.

Ami nem tetszett
Hosszasan károg azon, hogy sokak szerint a szerkezet felesleges, és csak megöli a kreativitást. Engem nem kellett meggyőzni, így érdektelenül futottam át az érveken. A másik, hogy vannak részek, amik 100%-ban át lettek másolva a többi könyvéből. Habár bestseller íróként ez egy praktikus fogás a bevétel növelésére, véleményem szerint tiszteletlenség a visszatérő olvasóival szemben.

Kedvenc idézet
In point of fact, we are wired to receive things in three acts. Nature has set it up that way.
We are born and have a childhood (Act I). We spend most of our time in adulthood (Act II). If we live a long, full life, we enter the sunset of our years in Act III.
We begin our day in the morning. We get up, get our coffee (if we don't, we've really screwed up Act I), get ready for the rest of the day. If we're in-full time employment, we spend most of our day at work (Act II). We might go out for happy hour, which is the doorway to Act III, where we wind down and go to bed.

/Valójában, úgy vagyunk kitalálva, hogy három felvonásban kapjuk a dolgokat. Így alakította ki a természet.
Megszületünk, majd felnövünk (I. felvonás). Aztán felnőttként töltjük a legtöbb időnket (II. felvonás). Ha sokáig élünk, és megöregszünk, elérjük a III. felvonást.
A napunkat a reggellel kezdjük. Felkelünk, megisszuk a kávénkat (ha mégsem, nagyon elcsesztük az I. felvonást), előkészülünk a nap hátralevő részére. Ha teljes munkaidőben dolgozunk, a nap nagyrészét a munkahelyünkön töltjük (II. felvonás). Elmehetünk szórakozni, ami végül a III. felvonáshoz vezet, miszerint lazítunk, majd nyugovóra térünk./

Összegzés
Hasznos útmutató egy regény kulcselemeinek megismeréséhez, különösen azok számára, akik a történeteik szétcsúszásával küszködnek.

Értékelés: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése