2017. február 27., hétfő

Vénusz vs Mars

Férfi és nő annyira különböznek egymástól, mintha nem is egy bolygóról származnának. Nem csoda, hogy egy író számára hatalmas kihívást jelent ellenkező nemű szereplőjének bőrébe bújnia. Az Ink and Quills írói oldal Guys POV és Girls POV cikkeinek fordításával igyekszem útmutatást adni a sztereotípiák elkerülésére.

Férfi nézőpont

Mi jár egy férfi fejében?
Ugyanaz, ami a legtöbb emberében: felelősség, határidők, család, élet. Néha meg csak üresjáraton van.

Mit gondolsz, mik a különbségek a férfi/női logikában? Hogy közelítünk meg egy problémát? Egy veszélyes helyzetet?

Általánosságban úgy látom, a nők empatikusabban gondolkodnak. A férfiak a problémákat pragmatikusan kezelik, de gyakran a következményekkel kevésbé törődnek, csak legyen megoldva a dolog.
A nők sokszor logikusabban közelítik meg a problémákat – alaposan körbejárják a kérdést, és olyan megoldásokat is észrevesznek, ami felett elsiklik a férfiak figyelme. Pontosan hogyan, nem tudom. Valószínűleg a férfiak a legrövidebb, a nyers erő útját preferálják.
Veszélyes helyzeteket tekintve a férfiak azt gondolják magukról, hogy ők lennének az elsők, akik bátran szembeszállnának a fenyegetéssel. Akár Hollywood, akár a sztereotip akcióhősök hatása miatt, de a férfiak a leggyorsabb úton, fizikai erővel próbálnának megküzdeni a fenyegetéssel.

Hogyan birkóznak meg a férfiak az érzelmeikkel, különös tekintettel a haragra vagy a szomorúságra? Mikor hullat könnyeket egy férfi karakter?
A legtöbb férfi szereti azt képzelni, hogy neki nincsenek érzelmei. Az általános elvárás az, hogy a férfiaknak el kell fojtaniuk az érzéseiket. Ez személyiségenként eltérő, de a belső kényszer 90% hatékonysággal dolgozik. A maradék 10% során betelik a pohár, és minden egyszerre robban ki belőlünk.
A férfi karakterek is sírhatnak, de óriási nyomásra van szükség ahhoz, hogy összetörjenek érzelmileg. A férfiak mások, mint a nők, de nem robotok. Bárkit megríkat egy szerettének elvesztése, de a férfiak visszatartják a könnyeiket, ameddig csak lehet.

A férfiak tényleg folyton a szexre gondolnak? Hogy látják a lányokat?

Először is a férfiak nem a szex megszállottjai, ha mégis, nem abból a típusból származnak, akikkel szeretnél együtt lógni.
Másodszor a férfiak mindig észreveszik a nőket. Ugyanúgy, ahogy mindig észreveszik az összes potenciális fenyegetést jelentő riválist, vagy hogy van-e televízió egy szobában.
A második pillantás, már nagy dolog. Az első nem számít, az ösztönös. A második pillantás azt jelenti, hogy érdeklődünk a másik iránt, vagy legalábbis megér egy alaposabb mustrát.
Amit a nőkről gondolok… ha egy férfi rájuk néz, a legtöbb lány/nő azt a téves következtetést vonja le, hogy az illető rögtön beléjük szeretett. Lehet, hogy tényleg vonzódik irántad, de lehet, hogy úgy látja, nem egy súlycsoportban vagytok.
Ne feledd, a férfiaknál íratlan szabály: „Amíg nem tudod az ellenkezőjét, a csaj foglaltnak számít.” Emiatt a férfiak megnéznek egy nőt, elképzelik, milyen lenne vele, aztán előállnak egy rakás kifogással, hogy miért nem működhetne a dolog.
És minden férfi nevében kérem, ti nők tegyétek meg az első lépést. Nagyon nehéz számunkra az érzelmek és reakciók dekódolása, a finom célzások pedig egyenesen észrevehetetlenek. Tudasd velünk, ha van barátod, tudasd velünk, ha tetszünk neked. A legtöbb férfi nem szereti a „vadászatot”, ezért kérlek, csak légy egyenes.

A férfiak hogyan viselkednek más férfiakkal és nőkkel?
A férfibeszélgetések általában a lehető legkevesebb szavakat tartalmazzák. A legtöbb férfinak maximum 2-3 közös témája van: sport, munka, zene, játékok, kaja; ezenkívül nagyon kevés, amiről tudnak beszélgetni egymással. A pletyizés nem játszik – egy férfi sem akar arról beszélni, hogy mi történt vele a múlt héten, hacsak nem tartalmazza a fent említett 5 téma valamelyikét.
A nőkkel való interakció nagyban függ az adott személyiségtől. Néhány férfi nagyon félénk a nők körül, mások duzzadnak a magabiztosságtól, és hencegnek. A kettő között vannak az olyanok, mint én, akik csak próbálnak barátságosak lenni és kicsikarni egy kis nevetést.
Attól függően, hogy a férfi azt gondolja, tetszik vagy sem az adott lánynak, különböző módon áll a beszélgetéshez. Nem ritka, hogy a férfit plátói barátság fűzi egy lányhoz, akár többet remél, akár örökké a barátságzónára van kárhoztatva.

Tanácsok férfi párbeszédekhez?
Csak lényegre törően. Ha egy férfinak van valami mondanivalója, azt kimondja. A beszélgetés témái általában nem olyan fontosak, és addig tartanak, amíg senkinek sincs több hozzáfűznivalója.
Ha két férfi nem ért egyet valamiben – figyelj oda. A legtöbb férfi forrófejű, és heves vitákba keverednek döntések és irányok felett. Mindenkinek megvan a maga véleménye, és az övék mindig jobbak a tiédnél.

Mi van a testbeszéddel, gesztusokkal?
Majdnem minden férfi defenzíven viselkedik. Keresztbe tett karok, apró biccentések az egyetértés jegyében. A barátságos srácok elmehetnek a hátba veregetésig vagy a hajborzolásig (bár utóbbi elég megalázó).
A nőkkel már kínosabb a dolog. Néhány alkalmi érintkezés, hogy felmérjük a reakciókat. Egyébként a férfiak nagyon tudatosan szabályozzák a mozdulataikat a nők körül.

Valamilyen téves sztereotípia, amit érdemes elkerülni?
Minden férfi egy macsó, aki tudja, hogyan kell megszerelni egy autót, vagy leverni a rosszfiút. Szintén elkerülendő a kigyúrt szívtipró, aki okos és vicces is egyben. Persze van, akikre illik a leírás, de általában nem jön össze minden az életben.
Nem minden férfi ért az autószereléshez vagy zárak feltöréséhez. Olyan karaktert alkoss, aki nem tökéletes, hiszen mindenkinek vannak hibái és gyengeségei.

Milyen téveszméket kerüljünk?

A legfontosabb, hogy érdektelenek vagyunk a nők érzései iránt. Tisztában vagyunk velük, csak nem tudjuk, hogyan kell kezelni őket.
Szintén kerülendő, hogy a vézna srácok mind visszataszító kockák. Hiszitek vagy sem, a nők nemcsak a macsókba képesek beleszeretni. A sztorik, amik a szupermenő-kigyúrt-csávóról szólnak, aki megszerzi magának a legszebb nőt a vidéken, már nagyon elavultak, és nem reprezentálják a való világ szerelmi életét – ami sokkal több, mint nagy muszklik és markáns áll.

Női nézőpont

Elsőként ember, másodsorban nő
Hogy kisebb legyen a nyomás, vedd figyelembe, hogy a nők is ugyanúgy emberek. Egy embert írj le, ne csak egy nőt. Persze, sok mindent másképp látunk, de mi is az emberi tapasztalataink alapján kötődünk egymáshoz – mind átéltünk már fájdalmat, veszteséget, boldogságot, félelmet, izgalmat stb.
Hiába tűnik úgy, mintha más bolygóról származnánk, mi is csak emberek vagyunk!

Kerüld a nemi sztereotípiákat
Nem minden nő tud főzni, sminkeli magát, követi a divatot, kap frászt a bogaraktól, megszállottja a súlyának, sír nyálas filmeken, béna a matekban vagy tudományokban, tanácstalan autó témában, képtelen a szerszámok használatára, tehetetlen bajba jutott hölgy… soroljam még?
Ez nem jelenti azt, hogy ne írhatnál ehhez hasonló női karaktert. Csak figyelj oda, hogy több legyen a karaktere, mint egy sztereotípia.

Alkoss mély szereplőket
A hősnőd legyen több mint egy csinos pofi, alakítsd ki a jellemét és a személyiségét. Milyen volt a gyerekkora? Mi a legnagyobb félelme? Az álmai a jövőre nézve? Miket szeret és utál? Mik a képességei? Az érdeklődési köre? Ne csak a főhős kiszemeltje legyen, vagy egy bajba jutott hölgy, aki a megmentőjére vár.
És kérlek, ne legyen tökéletes szépség. Tudjuk, mennyire utáljátok, amikor női írók csinálják ugyanezt a férfi karaktereikkel. Mi sem szívleljük a fordítottját. Olyan női karaktereket akarunk, akivel tudunk azonosulni. Az elérhetetlen szépség nem ilyen.

Néhány jellegzetesség a nőkről
Figyelem! Minden nő egyedi, akárcsak a férfiak. Az alábbi állítások nem mindegyike illik minden nőre. Ezért először ismerd meg a karakteredet.

Érzelmek
Tudom, hogy számotokra valószínűleg semmi sem ijesztőbb a nőknél és az érzelmeiknél. Nem tehetünk róla, minket inkább az érzelmeink hajtanak, míg a férfiakat inkább a fizikai dolgok. Vágyunk az érzelmi kapcsolatra és az intimitásra, ezért értékeljük olyan nagyra a barátságokat.
A nők szeretnek az érzéseikről beszélni, így dolgozzák fel őket. Sokkal könnyebben kimutatjuk az érzelmeinket, mint a férfiak. Megértésre vágyunk, és szeretnénk a legmélyebb bensőnket is megosztani a másikkal. Így mélyítjük el a kapcsolatainkat.

Beszéd
A nők szeretnek beszélni. Pletykálunk, fiúkról beszélünk, megnyílunk egymásnak, és a leglényegtelenebb részleteket is megosztjuk a másikkal pl mit ettünk aznap. Számunkra fontos a beszéd, hogy megismerjük a másikat, és kialakítsuk a kötődési pontokat. A férfiak a bunyózás és sportok révén alakítanak ki kötődést, míg a nők beszélgetés és együttérzés révén.
A nők számára a csend kellemetlen tud lenni. Miért nem szól hozzám? Valami baj van? Mérges rám? Rosszul csináltam valamit? Egy nő számára a csend feszültséget jelezhet.
A nők nem olyan egyenesek, mint a férfiak – nem mindig mondjuk ki, hogy mit gondolunk. Emiatt, ha egy nő hozzád vágja, hogy „semmi” vagy „mindegy”, biztosra veheted az ellenkezőjét.
Mellékesen, ha egy helyes srác van a láthatáron, mi nők a barátainkkal összesúgunk, és kielemezzük egymás között, ügyelve arra, hogy mindezt észrevétlenül tegyük.

Túlgondolás
A nőknek egy rakás dolgon kattog az agyuk. Amikor egy férfi azt mondja nekem, hogy semmiről sem gondolkodik, képtelen vagyok felfogni. Az én fejem mindig tele van, és a gondolataim cikáznak egyikről a másikra.
Képzelj el egy internet böngészőt, ahol 20 ablak van megnyitva. Na, pont ilyen a női agy.
De nemcsak sok mindenre gondolunk egyszerre, hanem hajlamosak vagyunk ezeket túlelemezni. Mit vegyünk fel ma, milyen színűre fessük a hajunkat, melyik könyvet vegyük meg… tetszem-e neki?
Amit valószínűleg a leginkább túlspilázunk az a férfiak viselkedése.
Ha tetszik egy férfi, bármilyen kifogást kitalálunk, hogy elhitessük magunkkal, viszonozza az érzéseinket. Kimagyarázzuk a szavait vagy tetteit, amíg az értelmezés a saját javunkra nem válik.

Csoportosulás
Ez teljesen zavarba ejti a férfiakat. Miért mennek a nők mindig csapatostul a mosdóba? Miért mindig falkában mozognak? Néha, még a nők se tudják megmondani miért.
Alapjában véve ez egy szociális komfort dolog, az igényünk a barátságra, ráadásul biztonságérzetet ad (még ha nem is vagyunk tudatában). Nehéz a férfiak számára megérteni, de nőként néha olyan érzés, mintha prédák lennénk. A férfiak vadásznak ránk, és becserkésznek minket, sajnálatos módon olykor zaklatnak is.
A nőknek óvatosnak kell lenniük a férfiakkal, mert habár utálom kimondani, az agyamban ott motoszkál a félelem, hogy megtámadnak, és megerőszakolnak. Ez persze nincs mindig így, de vannak szituációk, amikor nagyon körültekintő vagyok. Például amikor éjszakai órákra jártam, sosem mentem az autómhoz egyedül. A nők már lánykorukban megtanulják, hogy maradjanak együtt, használják a közösség erejét, kerüljék a sötét sikátorokat, ne fussanak éjszaka, ne sétáljanak egyedül éjjel.
Az egyedül való utazás sem tanácsos. Olyan nőként, aki szeretné bejárni a világot, ez nagyon frusztráló érzés. Utálom a nemem korlátozottságait. De be kell látnom a tényeket: óvatosnak kell lennem, mert egy férfi fizikailag erősebb nálam. Ha bántani akar, hátrányban vagyok.
Ezért próbáld megérteni a sebezhetőséget, amit a nők éreznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése