2017. február 6., hétfő

James Scott Bell: How to Write Dazzling Dialogue


Cím: How to Write Dazzling Dialogue: The Fastest Way to Improve Any Manuscript

Szerző: James Scott Bell

Kiadó: Compendium Press, 2014

ISBN: 0910355142, 9780910355148

Terjedelem: 136 oldal


Bevezetés
A Dialogue után James Scott Bell szintén a témába vágó írását térképeztem fel.

Biográfia
James Scott Bell 1954-ben született az Amerikai Egyesült Államokban. Bestseller és díjnyertes thriller író, továbbá az államok egyik legjobb írásoktatója. A Writer’s Digest magazin fikciós rovatvezetőjeként öt népszerű írástechnikai könyvet adott ki, melyek a Plot & Structure, Revision & Self-Editing, The Art of War for Writers, Conflict & Suspense és Just Write címet viselik. Thriller könyvei közül a leghíresebbek: Final Witness, Romeo’s Rules, Don’t Leave Me, Blind Justice, Deceived (magyar fordítás egyik művéhez sem készült).

Tartalomjegyzék
1. fejezet – A leggyorsabb mód, hogy javítsunk bármilyen kéziraton
2. fejezet – Mi a párbeszéd… és mi nem
3. fejezet – Sztori szövés: a párbeszéd valódi művészete
4. fejezet – Edzésterv párbeszédhez
5. fejezet – A konfliktus és feszültség fokozása a párbeszédben
6. fejezet – Műhelytitkok a párbeszéd csiszolásához
7. fejezet – A párbeszéd 10 leggyakoribb hibája

Ami nem tetszett
Rövidsége miatt nem mélyed bele a magyarázatokba, inkább csak kinyilatkoztatja, hogy mit szabad és mit nem, majd néhány példán keresztül megerősíti az állítását.

Ami tetszett
Karakteres, velős a stílus, így nem lehet félreérteni, az író közölnivalóját. Továbbá akadnak benne érdekes és rendhagyó írástechnikai gyakorlatok.

Kedvenc idézet
What strategy you use at any given time in your dialogue is up to you, of course. Just be intentional about it. Use dialogue like an orchestra leader's baton. Slow down, speed up, make music.

/Hogy milyen stratégiát alkalmazol a párbeszéded megírásánál, természetesen rajtad múlik. Csak legyél tudatos. Használd a párbeszédet, mint egy karmester pálcáját. Lassíts, gyorsíts, alkoss zenét./

Összegzés
Mérsékelten hasznos gyorstalpaló a párbeszéd rejtelmei iránt érdeklődnek, bár a sajátos stílus és logika miatt, lehet, hogy nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését. 

Értékelés: 5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése