2018. május 29., kedd

Írótanfolyamok

Az autodidakta tanulás legnagyobb hátránya, hogy nincs az ember mellett egy olyan szakmabeli személy, akitől lehetne menet közben kérdezni. Pedig bennem az évek során elég sok kérdés feltódult, ezért döntöttem úgy, hogy utánajárok a Magyarországon elérhető írótanfolyamoknak. Sajnos az első egységesen szembeötlő dolog a képzések ára volt, ami elég magas egy átlag magyar keresethez képest. Ezzel persze nem azt akarom sugallni, hogy ingyenesnek kéne lenniük, de nem akartam ekkora összeggel zsákbamacskát játszani. Ezért a jó öreg internethez fordultam, hogy feltérképezzem mások tapasztalatait.
Őszintén szólva megdöbbentett az általános reakció. A többség az egész képzősdit ördögtől való dolognak tartotta, és jóformán egy lusta, szerencsétlen alaknak lettem bélyegezve, amiért pénzzel akarom kiváltani a tehetséget. Persze némi felszínkapargatás után kiderült, hogy ezek az emberek még csak a közelében sem jártak egyetlen tanfolyamnak sem. Szerencsére előkerült egy maroknyi létező tapasztalattal rendelkező hozzászóló is, akik értelmes, fejlődni vágyó emberek benyomását keltették, és pozitív véleményt hoztak a tanfolyamokról. Így esett meg, hogy egy kis pénz- és önbizalomgyűjtés után jelentkeztem a Könyvmolyképző Kiadó Szövegboncnok kurzusára.
A cikk a továbbiakban ennek a kurzusnak a bemutatásával fog foglalkozni, mivel ezzel van gyakorlati tapasztalatom. Túl sok konkrétumot nem szeretnék elárulni, hogy a későbbi jelentkezők számára is megmaradjon az újdonság varázsa, de általánosságban igyekszem átadni az előnyöket-hátrányokat. Nem célom az elfogult reklám a Könyvmolyképző irányába, ezért a cikk végén felsorolásra kerül az összes magyaroroszági írótanfolyam.

Szövegboncnok Kurzus
Ez egy nyolchetes online kurzus, amit Kozma Réka szerkesztő vezetett és 60000 Ft + ÁFA volt a képzés díja. Az oktatás egy erre a célra nyitott facebook csoporton és egy közös levelezőlistán keresztül zajlott. A csoportban tizennégyen voltunk, a felvétel egy beküldött szövegrészlet alapján dőlt el. (A mi esetünkben kétszeres túljelentkezés volt.) Minden hétnek megvolt az elméleti témája, amire kötelező és szorgalmi feladatok épültek. Ezek az alábbiak szerint alakultak:
1. hét: Átvettük a formázási követelményeket. Milyen alapbeállításokat vár el általánosságban egy kiadó vagy pályázat? Mi a különbség a gondolatjel és a kötőjel között? Hogyan kell központozni? Véleményem szerint ezek nagyon elhanyagolt témák, amit minden írói fórumon sulykolni kellene az emberekbe, mert utólag óriási szívás korrigálni, különösen egy regényterjedelem esetében. Sokáig én sem voltam tudatában ennek a rossz szokásomnak, és elég kellemetlen, mikor egy bétázásnál afféle mellékleteként vágják az arcodba. Ha nem tudod, miről beszélek, ITT és ITT tájékozódhatsz a részletekről.
2. hét: Megtanultuk, hogyan kell szerkeszteni vagy szerényebben szólva tudatosan bétázni. Végigvettük, mire kell odafigyelni a történet, a nyelvezet, a leírás és narráció, a háttérvilág és a karakterek értékelésénél, továbbá megtudtuk, mik azok a leggyakoribb hibák, amin elhasalnak a kéziratok. Mindezt a gyakorlatban is kipróbáltuk, ugyanis az első hét feladataként novellát kellett írni, a következő két hétben pedig mindegyik írást ki kellett elemeznünk. A legvégén 13+1 kritikával gazdagodtunk, amire már biztonsággal alapozhattuk a javítást.
3. hét: Átbeszéltük a szöveg elemeit és a gyakori stílushibákat. Feltérképeztük, milyen írástechnikai hibák köthetőek jellegzetesen a nemhez, korhoz, foglalkozáshoz, továbbá különböző regényírói módszerekkel is megismerkedtünk.
4. hét: A nézőpontok ingoványos és sorsdöntő mezejére léptünk. Sorra vettük a gyakori és ritka nézőpontokat, példákon keresztül kielemeztük az előnyeiket, hátrányaikat. Még a rettegett nézőponttörés körme alá is benéztünk. Őszintén szólva ennél a témánál ért a legnagyobb meglepetés magammal szemben, pedig aki követi a blogot, láthatta, hogy egy egész cikksorozatot és kutatómunkát szenteltem a témának. Bebizonyosodott, hogy az elméleti ismeret nem feltétlen elég a saját hibáink felismeréséhez.
5. hét: A lélek világában barangoltunk. Megismerkedtünk a modalitással, megtudtuk, hogyan befolyásolja egy szerző érzékszervi leírásait, ha túlnyomórészt vizuális, auditív, taktilis vagy szaglás típusba tartozik. Továbbá átvettük, milyen részletekig érdemes személyes élményeket belevinni a művünkbe.
6. hét: Kielemeztük minden történet mozgatórugóját, a konfliktust. Sorra vettük azokat a gyakori problémákat, amitől ellaposodik egy történet. Ezenkívül egy ősi konfliktusforrást, a férfi-női kommunikációt is górcső alá vettük, és megbirkóztunk az ellenkező nem nézőpontjában való narrálással.
7. hét: Mostanra külön-külön megismerkedtünk egy történet fontos alapelemeivel, így ideje volt összerakni a kirakós darabkáit. Átnéztük a regény és novella szerkezetét, hogy mik a különbségek, mikre kell odafigyelni. Ezenkívül végigvettük a gyakori dramaturgiai hibákat, megtudtuk mit takar a történeti és az érzelmi ív, amitől a dramaturgia is olyan szép íves lesz. Kicsit pecáztunk, mert a horgokról is szó esett, amivel az olvasót kell megfogni.
8. hét: Afféle levezetés volt. Már mindenki beküldte a zárónovelláját, és összeszorított farpofával várta Réka személyenkénti összesítő tanácsait. Az elméleti témák közül a célcsoportokat és az írói válságot beszéltük át.

Összességében az elméleti anyag csak a szükséges minimumot tartalmazza, aki önszorgalomból már belemerült az írástechnikába, nem sok újat fog hallani. A legtöbb anyag Varga Bea: A siker tintája. Kalandoslépések az írói karrier útján című könyvéből lett idézve, ebből a szempontból az ember akár 2999 forintból is ki tudja hozni az oktatás anyagát. De én ugyebár nem ezért mentem, hanem a szakmai visszajelzésért. Kozma Réka végig nagyon segítőkész volt, szükség esetén hosszas magyarázattal válaszolt a kérdéseinkre, továbbá minden írásunkat átnézte, és tanácsokkal látta el a hibákat illetően. Természetesen ehhez a mi munkák is kellett, éppen ezért minden kötelező és szorgalmi feladatot elvégeztem, hogy a lehető legtöbbet tanulhassak a visszajelzésekből. A legnagyobb tanulság számomra, hogy hiába volt meg az elméleti tudásom, a gyakorlatban olyan visszatérő hibák kerültek felszínre, amiket magamtól sosem vettem volna észre, és nagyban rontották a történeteim minőségét. Így ebből a szempontból nagyon tanulságos volt számomra a tanfolyam.

A közösségi erő szintén sokat dobott a produktivitásunkon, és remek csapat csiszolódott össze, amit a kurzus során két személyes találkozó is elmélyített. Folyamatosan véleményeztük egymás írásait, nemcsak saját magunkkal törődtünk. Tanultunk a felmerülő hibákból, a holtpontokon pedig ötletet és erőt merítettünk a másik munkájából. A nyitó- és zárónovellákat összehasonlítva egyértelműen látszott, hogy mindannyian sokat fejlődtünk, és többünk zárómunkája egy kis szerkesztés után kikerülhetett az Aranymosás Irodalmi Magazinba.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a nyolc hét lejárta után sem eresztik szélnek az embert. A Könyvmolyképző Kiadónak van egy végzett írósulis gyűjtőcsoportja, ahol a tagoknak havi rendszerességgel ingyenes írótalálkozókat szerveznek, bizonyos novellapályázatokon nevezési előnyben részesülnek, továbbá örökös beküldési lehetőséget kapnak az Aranymosás Irodalmi Magazinba – a publikálás nyilván színvonalfüggő. Ezenkívül a kurzustársakkal is fenntartjuk a kapcsolatot, a lelkesedés pedig a képzéssel nem ért véget. Az immáron kiképzett csapat gyors, hasznos és megbízható bétázási közösséget alkot, ami szintén óriási kincs az eddigi tapasztalataim alapján.

Mindent összevetve ez egy alapozó kurzus, így nyilván a kezdők profitálhatnak belőle a legtöbbet, de a haladóknak sem árt a gyakorlatban tisztába tenniük az alapokat, hiszen minden történet ezekre a pillérekre épül. Számomra megérte a ráfordított összeget, ezért aki anyagilag megengedheti magának és fejlődni szeretne, ne hagyja, hogy eltántorítsák a negatív előítéletek.

Magyarországon fellelhető írótanfolyamok:
– Dramaturgia (Könyvmolyképző Kiadó)
– Intenzív ÍRÓTANFOLYAMOK kezdőknek (Magyar Íróképző)
– Kreatív írás (Íróműhely)
– Leírás (Könyvmolyképző Kiadó)
– Magazin-újságírás (Íróműhely)
– Párbeszéd (Könyvmolyképző Kiadó)
– Regényírás (Íróműhely)
– Szépírás (Werk Akadémia)
– Szövegboncnok (Könyvmolyképző Kiadó)
– Szövegkertészet szerkesztőknek (Könyvmolyképző Kiadó)
– Történetépítés (Íróműhely)
Young adult írás (Könyvmolyképző Kiadó)
– A Brooks Író Akadémiának is volt többféle tanfolyama, de csak a facebook oldala él, így valószínűleg megszűnt ez a szolgáltatásuk.
– Érdekességképp a Bónusz Brigádon is találtam írótanfolyamos kupont, úgyhogy érdemes nyitott szemmel járni :)

Ha tudsz még valamilyen tanfolyamról, amiről én nem hallottam, küldd el nekem, és kibővítem a listát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése